Blogia
Paradiplomacy / Paradiplomatie / Paradiplomacia / Paradiplomazia

Catalunya

Catalunya. El vicepresident de la Generalitat rep en audiència una delegació del Cantó de Sarajevo

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, acompanyat de la secretària general d’Afers Exteriors, Roser Clavell, ha rebut aquesta tarda en audiència una delegació de parlamentaris i membres del Cantó de Sarajevo. La delegació està encapçalada pel president del Parlament del Cantó, Denis Zvidic.

La reunió ha servit perquè la Generalitat i la delegació bosniana hagin intercanviat experiències sobre el model autonòmic català i el funcionament de les institucions del país. De fet ahir la delegació ja va ser rebuda pel president del Parlament, Ernest Benach.

Catalunya s'interessa pel model plurilingüístic de Finlàndia en l'àmbit educatiu i televisiu

Una delegació d'alt nivell del Govern català encapçalada pel vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, el d'Educació, Ernest Maragall, i la secretària d'afers exteriors, Roser Clavell, visita aquesta setmana Finlàndia amb l'objectiu de consolidar els vincles bilaterals en els àmbits de l'educació, la televisió, la recerca i el desenvolupament tecnològic.

Un dels aspectes de Finlàndia que més atreu l'atenció del govern català és la política lingüística en l'àmbit de l'educació i de la comunicació en relació a les llengües minoritàries que s'hi parlen, el suec i el sami. En aquest viatge el govern català mantindrà entrevistes d'alt nivell amb els responsables tant de la política educativa com de la Corporació Finlandesa de Ràdio i TV, per tal de conèixer de prop els seu funcionament.

El Vicepresident català, Josep Lluís Carod-Rovira, es reunirà amb el director general de la Corporació Finlandesa de Ràdio i TV (YLE), Mikael Junger, dimecres  20 de juny a les 15.00 hores. També hi serà el director de la Corporació de Ràdio i Televisió Catalana, Francesc Escribano. Està previst que durant aquesta trobada s'estudiïn propostes de col·laboració entre la CCRTV i la YLE en l'àmbit de la coproducció de TV movies o Sitcoms, i de documentals. Així mateix, la part catalana s'interessarà especialment per tots els temes relatius a la subtitulació i el doblatge, el temps i quantitat de productes que la YLE produeix en suec i altres llengües minoritàries.

Pel que fa a l'àmbit educatiu, el Vicepresident, acompanyat des consellers d'Educació i d'Innovació, Universitats i Empresa es reunirà amb la ministra d'Educació finlandesa, Sari Sarkomaa. La reunió tindrà lloc a la seu del ministeri el dia 21 de juny a les 9.30 hores. L'objectiu és posar en comú els models educatius de Catalunya i Finlàndia. El Govern català ha manifestat en repetides ocasions l'interès per la “fórmula de l'èxit” del sistema educatiu finlandès i en concret pel model lingüístic del seu sistema escolar, així com la incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació en el sistema educatiu.

La visita de la delegació catalana coincideix amb l'exposició d'Antoni Tàpies a l'Esposs Museum of Modern Art (EMMA), la primera dedicada monogràficament a l'artista que s'ha fet mai a Finlàndia. Presenta 130 obres datades entre el 1960 i el 2007 entre pintures, escultures, gravats i llibres de bibliòfil provinents en gran part de col·leccions particulars de Finlàndia. El Vicepresident català la visitarà el 20 de juny a les 16.30 hores.

Durant el viatge, la delegació catalana també es reunirà amb el ministre de Comerç i Indústria, mantindrà contactes amb empreses com Nokia; participarà en actes sobre el model finlandès d'innovació i promourà productes gastronòmics catalans. Una delegació empresarial acompanyarà la comitiva oficial.

Catalunya. Diumenge 29 d'abril se celebra el Dia Internacional de la Catalunya Exterior

El proper diumenge, 29 d'abril se celebra, d'acord amb una resolució del Parlament de Catalunya, el Dia Internacional de la Catalunya Exterior en reconeixement a la tasca de totes les catalanes i catalans de manteniment, difusió i promoció de la cultura i realitat catalanes en els seus llocs de residència. Amb motiu d'aquesta celebració, el Secretari d'Afers Exteriors, Albert Royo i Mariné, ha reiterat el compromís del Govern d’actualitzar la Llei de Suport a les Comunitats Catalanes de l’Exterior per tal "d'adaptar-la a nova realitat d'aquestes entitats"

Actualment l'emigració catalana ja no és forçada per motius polítics o econòmics, sinó que respon a motius laborals i professionals. Aquesta nova circumstància, ha dit Albert Royo, fa necessari, d'una banda, replantejar l'antiga llei i de l'altra crear mecanismes que permetin una major agilitat en les relacions entre la Generalitat i les comunitats a l'exterior. Aquestes noves eines han de permetre consolidar l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) tant en la relació entre l'administració i les comunitats que viuen a l'exterior, com entre les mateixes comunitats, amb la finalitat que es fomenti la creació de xarxes i una interrelació més fluïda.

Les Comunitats Catalanes de l'Exterior és el terme que designa, d'ençà de la promulgació de la Llei 18/1996, de 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, aquelles agrupacions privades de gent catalana i estrangera catalanòfila arreu del món (casals, centres catalans, agrupacions acadèmiques i empresarials, etc.) que el Govern català ha reconegut per acord oficial. Amb aquest reconeixement, les entitats poden beneficiar-se d'un ampli catàleg de serveis per part de la Generalitat com l'enviament de publicacions periòdiques catalanes, l'organització de cursos de català, ajuts a la creació de pàgines web, beques per a estudis de postgrau a Catalunya, estades a Catalunya destinades a joves, exposicions internats o descomptes per poder veure la Televisió de Catalunya Internacional (TVCi), entre d'altres.

Aquestes entitats tenen com a objectius principals la promoció de Catalunya entre la societat civil i el suport a la gent catalana resident a l'exterior de Catalunya. Actualment, són essencialment una finestra cultural de Catalunya en la terra que les acull. La presència de comunitats a l'exterior oficialment reconegudes pel Govern de la Generalitat és de 115 a gairebé 40 països d'arreu del món.

Catalunya. La Generalitat signa la constitució d’una comissió bilateral amb la FAO

El secretari d’Exteriors amplia l’acord subscrit pel president Maragall i concreta l’aportació en un milió d’euros a les campanyes contra la fam
Afers Exteriors. Generalitat de Catalunya . 20/3/07
El Secretari d’Afers Exteriors, Albert Royo i Mariné, i la Directora d’Operacions d’Emergència i Rehabilitació de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), Anne M.Bauer, han signat aquesta tarda a Roma un acord per treballar conjuntament en quatre projectes per la lluita contra la fam i la pobresa al món, en el marc de l’acord signat el passat setembre pel llavors president Pasqual Maragall, i que es concreta en una aportació d’un milió d’euros. A més, han signat avui un acord addicional pel qual es crea una comissió bilateral Catalunya-FAO, que es reunirà alternativament a Roma i Catalunya. La primera trobada serà a la tardor, a Barcelona.

“Aquest acord amb Catalunya és el primer d’aquest tipus que ha signat la FAO amb un organisme subestatal”, ha explicat moments després el secretari d’Exteriors, Albert Royo i Mariné. “És un signe més de la voluntat del Govern de permetre que Catalunya faci una contribució positiva als grans reptes internacionals, com és en aquest cas la lluita contra la fam dins un marc multilateral com és la FAO”, ha afegit, tot subratllant que “Catalunya se situa ara entre els 20 principals donants de la FAO, que té 190 membres”. Ja fa dos anys que el Govern s’implica activament en organismes de Nacions Unides.

La Generalitat i la FAO posaran en marxa quatre projectes en països prioritaris i preferents de la cooperació catalana: Guatemala, Nicaragua, Etiòpia i Burkina Faso. A Guatemala, es dóna suport a la formació de grups i organitzacions de desenvolupament local, amb un import total de 554.605 euros, dels quals enguany es comprometen 212.800. A Nicaragua, es millorarà la seguretat alimentària nutricional de les comunitats indígenes de Sant Carlos i Wiwinak del municipi de Waspam, amb un import global de 227.272 euros, dels quals 126.672 seran per enguany. A Burkina Faso, s’endegarà un projecte de gestió de l’aigua per a la intensificació agrícola, amb un import total de 117.424 euros. A Etiòpia es treballarà en la diversificació de cultius i desenvolupament del mercat agrícola, per un import de 125.000 euros.

L’acord preveu que el Govern, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, col·laborarà en projectes de cooperació tècnica en els sectors agropecuari, pesquer i forestal destinat a millorar la seguretat alimentària i les condicions de vida de la població rural. A més dels projectes conjunts, la FAO i el Govern Català organitzaran iniciatives destinades a sensibilitzar a l’opinió pública en les qüestions de la inseguretat alimentària i la lluita contra la pobresa. El Govern català té la seguretat i la sobirania alimentàries com un camp prioritari: la fam és la manifestació més extrema de la pobresa i el Govern se suma al segon dels Objectius del Mil·lenni, que pretén reduir a la meitat el nombre de persones que passen gana al món al 2015.

Catalunya. Carod viaja a la India para impulsar proyectos empresariales, de cooperación y culturales en el país asiático

El vicepresidente de la Generalitat Josep Lluís Carod-Rovira, viaja hoy a la India para iniciar una visita oficial que se prolongará hasta el 24 de febrero con la finalidad de impulsar diversos proyectos empresariales, de cooperación y culturales en el país asiático.

Barcelona. (EFE).- 18/02/2007
lavanguardia.es

Carod-Rovira, que es el máximo responsable de asuntos exteriores del gobierno de la Generalitat, ha elegido la India como escenario de su primer gran viaje oficial intercontinental, si bien el pasado 3 de enero participó una jornada de trabajo en Andorra.

En la India, Carod será recibido el día 19 en el aeropuerto de Nueva Delhi (Indira Gandhi) por el embajador de España en aquel país, y de acuerdo con la voluntad de colaboración institucional entre el vicepresidente del gobierno catalán y el ministerio de Asuntos Exteriores, la embajada ofrecerá una comida a Carod-Rovira y su séquito, además de ser el lugar elegido para ofrecer una rueda de prensa.

El vicepresidente de la Generalitat tiene previsto realizar el mismo día, y también en Nueva Delhi, un recorrido por la Universidad Jawaharial Nehru, en el transcurso del cual presentará el primer diccionario Sánscrito-Catalán.

En la siguiente jornada, día 20, el vicepresidente catalán participará en Nueva Delhi en una cumbre económica del grupo denominado "Cuatro Motores de Europa" (Roine-Alpes, Baden-Württenberg, Lombardía y Cataluña), si bien a ella también han sido invitados "como observadores" los gobiernos territoriales de Flandes y Gales.

Esta reunión, que tendrá lugar en el edificio de la Federación de Cámaras de Comercio e Industria Indias (FICCI), comenzará con un discurso de bienvenida del ministro para el Medio Ambiente y Bosques de la India, Thiru A.Raja, y ha sido promovida por los representantes de Roine-Alpes, que han elegido como tema básico a tratar en esta ocasión el de las políticas de medio ambiente.

Los participantes en el encuentro de los "Cuatro Motores de Europa", entre los que figurarán empresarios y miembros de las cámaras de comercio, tratarán de acordar intercambios económicos entre empresas relacionadas con la preservación del medio ambiente y la biotecnología. Sobre este último sector, la Generalitat tratará de lograr un acuerdo para conseguir que Cataluña sea propuesta en el futuro como "país invitado" en alguna de las jornadas específicas que convocan las empresas de biotecnología.

También en Nueva Delhi, Carod-Rovira, que estará acompañado durante el viaje por el secretario de Asuntos Exteriores de la Generalitat -Albert Royo-, el presidente de la biorregión -Manel Balcells-, y la comisionada de Universidades -Blanca Palmada-, tiene previsto mantener por la tarde una entrevista con el ministro de Ciencia y Tecnología, Kapil Sibal.

El 21 de febrero el vicepresidente catalán se desplazará hasta Bangalore (sur de la India), que es donde se encuentran ubicadas las empresas más importantes de informática y biotecnología, unos sectores en los que la India es una potencia mundial.

En concreto, el vicepresidente tiene previsto conocer las instalaciones de Biocon -electrónica- y también de Infosys -informática-, y mantendrá contactos con representantes de ambas empresas. El jueves 22 de febrero Carod-Rovira estará en Anantapur (estado de Andhra Pradesh) para visitar una sede de la ONG Fundación Vicenç Ferrer, dedicada al desarrollo de las zonas más pobres del mundo.

En este lugar, apoyará varios proyectos de cooperación financiados por la Generalitat, como por ejemplo, una veintena de viviendas cuyas llaves entregará a las familias que vivirán en ellas, y también inaugurará una escuela. Por lo que respecta a la vertiente cultural del viaje, el vicepresidente tiene previsto inaugurar en la Universidad Jawaharial Nehru el primer lectorado de catalán en Asia, que incluye enseñanzas de lengua, literatura, cultura y civilización catalanas.